Ceriteraku

Friday, 14 September 2012

Keserabutan melanda....

Tengok tajuk je dah tau yang tuan empunya belog nie memang hidup dengan keserabutan & kecacamarbaan sejak satu dua tiga menjak nie... Hadooi, pening la sampai tak tahu nak cerita macam mana.
Dengan persiapan kahwin yang tinggal 2 bulan lagi, dengan kerja-kerja office lagi, dengan tugas-tugas khas lagi, dengan kerenah pelajar-pelajar lagi haisssyyy berapa banyak dengan laa... maknanya memang serabuttt la sangatnya. Pelase 'cool' la sikit Cik Mai oii.. Macam awak sorang je yang serabut atas muka bumi nie...
Memang aku rasa macam tu pun, sampai aku tak tau nak dulukan kerja yang mana satu, lebih kurang macam nie la situasi aku sekarang...
             




Jadi, untuk menghilangkan seketika serabut yang melanda diri aku nie, baik layannn RUNNING MAN sekejap... Gelak-gelak tengok aksi Gwang Soo (huhuhuhuhu)




Okey, dah kurang sikit keserabutan nie weeeeeee!

                                                                                                                     


Thursday, 3 May 2012

Lirik Lagu Menginsafkan di Pagi Jumaat...


RAPUH- OPICK

Detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

Seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
ku persembahkan kepada-Mu
yang terindah dalam hidup

Meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepada-Mu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah pada-Mu

Maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintai-Mu
dalam dada ku harap hanya
diri-Mu yang bertakhta

Detik waktu terus berlalu
semua berakhir pada-Mu






Wednesday, 25 April 2012

Kesinambungan entri bff wedding

Assalamualaikum...

whoaa, pagi khamis yg mendamaikan, masa pn terluang ni...maka, dgn bersungguh2nya aku nk upload gambar2 dlm belog ni...walaupun dh basi pn xpe la kn huhu...

Lepas habis kenduri along nira hari tu, kami semua dh nekad (me, angah maizura + bro, alang ili, rosey, shida n teman tp mesranya) telah membuat satu plan membuang masa...iaitu... tinggg... menerjah Cameron Highlands dgn berbaju kurung kenduri pulak tu hakhak... pelik pun xmengapa la janji hati riang gumbira lalalala... Tak bnyk sgt la tempat yg kami sempat singgah memandangakn smpai di sana pun around 4-5pm gitu... Ni ada la beberapa pic kami yg hepy2 gitu... Nahhh!!!

Membajet ayu di tengah2 ladang teh

Angah maizura tercekik daun teh ngee~

 Apakah?? Mungkin ada putera kacak yg lalu di situ whoaa!

 3 sekawan geng NIRAZULIRAH

wewittt...aksi suap menyuap angah maizura & incik tunangnye hikhik


Happy moment...aku sentiasa merindui saat bersama kalian...semoga persahabatan kita kekal sampai bila-bila... InsyaAllah...***maap xde plk pic shida dgn teman tp mesranya tu***

Wednesday, 28 March 2012

BFF w3DdInG ^_^

Assalamualaikum...

Yeahh, kembali bersemangat nak mengupdate belog yg dah lama dibiarkan sepi tanpa kata ecece...

Hari jumaat lepas ambil cuti khas buat my dear bff masa study kt UPM, Along Nira...dia nikah hari jumaat (23/3/12) lepas asar... masa ni plan dgn member sorang lg Rosey, utk pergi kenduri sesama...

Tepat jam 3.30 ptg camtu kami pun sampai...ehehe, bakal pengantin xsiap lg masa nie...muka pn belum make up...apa pun happy untuk Along Nira, xsangka senyap2 dia yang kawen dlu dari kami...

Next day hari sabtu, majlis perkahwinan diadakan kt dewan bandaran Bt. Gajah...kt bawah nie aku letak la beberapa keping gambar sbg kenang-kenangan hee~ 

Lepas make up comelsss~

 Debaran kian terasa dup dap dup dap ahakss

 Yeay!! dh sah =)


 Pengantin menjeling-jeling suke suke

 Tahniah along Nira

 Next day: sabtu di dewan bandaran Bt Gajah Perak
'The Singgahsana'

 Pengantin dah sampai...sweet pink blue

 With ex classmate masa kt UPM

  Kami 4 sekawan...who's next??? Jeng jeng jeng ngeee~

 Jum makan...laparr dh perut teman nie~

 Hari yang ceria...alang Ili suka buat mulut gitu haha
Pose dlu...lps nie next plan.....tetttt


Hari-hari yang penat melayan kerenah ex classmate dlu...tapi besttt sesangat...bukan senang nk dpt berkumpul mcm ni lagi kan hehe...nanti kan plan kami yang seterusnya... ke mana?? di mana??
Apapun tahniah sekali lagi diucapkan kepada along Nira... Semoga dipanjangkan jodoh dan dapat baby yang comey2 ye...aminnnn

Thursday, 16 February 2012

~j0m j@l@n~

Assalamualaikum...

Kalau nak dihitung-hitung, banyak lagi tempat-tempat menarik kat Malaysia ni yang aku belum pernah pegi... Kadang-kadang aku ni berkira jugak kalau bab-bab nak perabih duit ni al-maklum lah nak bina masjid tak lama lagi...ececece (tapi kalau shopping xpe pulak hehehe)...

Al-kisahnya bulan 12 lepas adalah cuti sekolah, jadi aku pun ada keinginan jugak la nak naik Cameron Highlands... Apa kes duk kat ipoh, tapi Cameron Highlands pun tak pernah pegi (45 minit je pun dari Simpang Pulai).. Pasal tu lah mood jakun teramat huuu~

Dalam kereta: masih di simpang pulai

Yeay! Kami dah sampai

Serius..memang sangat cantik ^-^

Budak comot yang sedang teruja wooo

Saranghae..haha abaikan muka yang boolat itu ;p

Banyaknya Cactus..Suka Suka Suka

Woooow...sgt sgt suka..BESAR punya hehe

mamandang sepi bantal-bantal strawbery itu..saya nak! saya nak!

Yess...dapat jugak akhirnya (heppy tak terkata)

muka budak yang teruja dapat bantal strawbery =)

Fresh flower yang sangat murah...

Pokok bonsai: Yang ni NOT FOR SALE

Welcome: Tea House

Guess what?? rupa macam bontot ayam hehe... ini adalah strawbery bersalut coklat. 
Rasa dia masam manis...okey2 la ;)

Aikk, ada lagi budak ni hehe

Kami dah nak balik.. Bye2 Cameron Highlands ;(

Hmm secara keseluruhannya, pada aku Cameron Highlands merupakan destinasi percutian tanah tinggi yang best...tak rugi datang tau... bagi yang pertama kali sampai di sini, mood mesti jakun mcm aku...sume benda aku nak tangkap gambar... Dan sejujur-jujurnya, tempat ni adalah destinasi bulan madu yang tepat sebab jauh dari hiruk pikuk kota, tenang, sejuk & boleh feeling2 macam kt oversea sekali hehe...

Tidak syak lagi, lepas ni aku akan datang lagi ke Cameron Highlands Insyaallah... Jadi, kepada siapa2 yang belum pernah sampai... Sila-silakan lah ya. Negara kita Malaysia mempunyai banyak tempat pelancongan yang menarik setanding dengan negara luar...Jadi jangan lepaskan peluang anda...hamboii, dah macam wakil agensi pelancongan dah aku ni.. daaaa!

Wednesday, 1 February 2012

B@r@n9 H@nt@r@n Tun@n9...

kemeja renoma kotak2





 wallet & belt
(set ni aku beli kat alamanda)

cupcakes dari jiran sebelah umah =)
(belum siap hias lg)

 buah-buahan..anggur tak letak lg ngee
(beli kat tesco ipoh)

 sejadah
(beli kat mydin putrajaya)

 sirih junjung...paling2 susah nk buat tau, al-maklumler xde bakat ;p
(fresh flower beli kat pasar, daun sirih petik dari umah jiran ngeee~ )

    buku agama & coklat (beli kat warta)

hantaran untuk pihak lelaki
hantaran pihak lelaki & perempuan :)

*tema hantaran gold vs oren*

okey perfect... walaupun simple je hantaran ni, tapi aku dah cukup puas hati...sekarang tengah merajin-rajinkan diri tengok design hantaran kat internet untuk majlis perkahwinan aku bulan november ni twing twing hehe... kalau ikutkan perancangan dgn incik tunang, hantaran dari pihak perempuan utk pihak lelaki warna temanya ialah KUNING & HITAM, hantaran pihak lelaki utk pihak perempuan plk tema PINK & GREY. Hmm harap2 tak ubah dah la sbb aku ni bkn boleh percaya sgt...baru2 ni tiba2 je rasa bkenan dengan warna dark purple...camno tu incik tunang?? nak kena ubah lagi ke warna temanya???hihihihi...
takpe, masih banyak masa lagi...mudah-mudahan semua perancagan berjalan lancar hendaknya kan..insyaAllah ;) adiosssss.... (^_^)

Wednesday, 4 January 2012

Hukum FITNAH!!! Takutlah pada hukuman ALLAH...

Assalamulaikum wbt...

Bersykurlah kita kerana masih lagi bernafas di bumi Allah swt ini... isu yang nak aku kupas hari ni ialah FITNAH!!!

SESUNGGUHNYA FITNAH merupakan satu elemen yang cukup bahaya, apatah lagi fitnah terhadap agama yang boleh menjurus kepada hukum membunuh, kerana al-Quran ada menegaskan bahawa fitnah itu lebih dahsyat daripada pembunuhan. (Maksud ayat 191 dan 217 surah al-Baqarah)

Baginda Rasulullah s.a.w. pernah menegaskan dalam salah satu hadisnya yang bermaksud:

Bersegeralah lakukan amalan-amalan yang baik-baik (jika ia pada waktu siang jangan tunggu hingga menjelangmalam yang gelap gelita), kerana ia akan menimbulkan fitnah.

Ia seperti seorang lelaki di mana pada waktu pagi dia seorang Muslim dan apabila menjelang petang atau malam dia menjadi seorang kafir pula, dia menjual agama kerana kepentingan dunia yang terlalu sedikit. (Hadis Sohih riwayat Imam Ahmad, Muslim dan Tirmizi daripadaAbu Hurairah)

Apa yang dijelaskan oleh baginda Rasulullah s.a.w. menerusi hadis di atas ialah terdapat orang Islam sendiri yang melakukan fitnah dengan tindakannya terhadap agamanya sendiri semata-mata mengecapi habuan dan janji dunia yang bersifat sementara. Sedangkan fitnah yang dilakukannya benar-benar mencabar agama yang dianutinya dan menjadi bahaya kepada pegangan akidah dan kepercayaan kepada Allah SWT selaku Pencipta alam maya ini.

Fitnah yang terjadi itu boleh berlaku kerana orang yang terlibat itu sama ada benar-benar tidak memahami atau memiliki ilmu-ilmu fardu ain ataupun kerana berhasrat meraih kepentingan dengan penampilan agama, atau memang di kalangan orang-orang munafik.Ketiga-tiga kategori manusia itu dianggap golongan yang jahat keranamahu memburukkan Islam.

Jenis-jenis fitnah terhadap agama Islam
1. Fitnah melalui kepimpinan negara.
2. Fitnah dalam belajar kerana mahu dapat jawatan.
3. Fitnah melalui penampilan diri dan cara berpakaian.
4. Fitnah melalui ungkapan.
5. Fitnah melalui penulisan.
6. Fitnah melalui iklan produk.
7. Fitnah melalui penglibatan dalam sukan dan hiburan.
8. Fitnah berbangga kerana berjaya memperbanyakkan bilangan masjid.
9. Fitnah kerana meninggalkan kewajiban beribadat.
10. Fitnah kerana tidak menunjukkan akhlak Islam yang mulia.


www.gempak.org/forum/showthread

Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud “peliharalah diri kamu daripada kekejian kerana Allah s.w.t membenci kekejian dan tidak membuat kekejian “ diceritakan oleh Ibnu Hiban dari Abu Hurairah.

Hadis lain pula menceritakan (Ibnu Abas) bahawa Baginda Rasulullah s.a.w. melarang para sahabat memaki orang musyriq yang terbunuh dalam peperangan Badar. Rasulullah melarang para sahabat memaki-hamun orang musyriq yang telah mati walaupun orang itu tidak beriman kepada Allah, malah menduakan Allah, kerana maki-hamun itu tidak didengar oleh yang dah mati, ianya semata-mata menyakiti orang yang masih hidup.

Jelas kedua-dua maksud hadis di atas melarang keras orang Islam tanpa mengira ilmu, kedudukan dan warna kulit mengeji orang atas apa sifat sekali pun kalau pun orang itu tidak Islam. Kalau mengeji sesama Islam hukumnya haram...


Ya, dalam menempuh kehidupan ni kita diuji & diduga oleh Allah swt... Sesungguhnya manusia yang diuji oleh Allah swt adalah manusia yg di SAYANGI oleh Allah swt... Aku harap orang yang fitnah kami melakukan perbuatan yg dilaknat Allah supaya mendapat petunjuk & hidayah dariNYA...tiada perkara yang lebih mulia selainkan memaafkan saudara seagama... Dari kita terus mencela dan menuding jari menyalahkan org lain lebih baik kita bermuhasabah diri.  

Cerminlah diri adakah kita adalah manusia yg benar2 beriman? Adakah kita manusia yg sudah confirm tempatnya di dalam Syurga Allah? Adakah kita manusia yg paling mulia di sisi Allah? Adakah kita manusia yang tidak pernah melakukan dosa? Sekiranya tiada satupun kita di atas, maka bersegeralah memohon keampunan kepada Allah... Sentiasalah beristighfar & jangan sesekali memFITNAH sesama saudara seagamamu... Sesungguhnya FITNAH lebih keji daripada membunuh...Renung2 kanlah & Selamat beramal wahai kaum MUSLIMIN & MUSLIMAT....

SUMBER: 
www.gempak.org/forum/showthread
http://tingkat-6.blogspot.com